Een goede gebitsverzorging bestaat, naast de juiste voeding, uit het poetsen van het gebit. Door het poetsen wordt tandplak verwijderd en krijgt tandsteen geen kans te ontstaan. Door tandplak kan het tandvlees ontstoken raken en terugtrekken. Hierdoor verliezen kiezen en tanden hun stevigheid en raken los. Tevens ontstaat door tandsteen een slechte adem. Net als mensen moeten katten dus hun gebit schoonhouden. Maar zelf zullen ze dat natuurlijk niet doen, daar hebben ze uw hulp bij nodig!

Het is wetenschappelijk bewezen dat het dagelijks poetsen van het gebit van uw kat veruit de beste manier is, om de vorming van tandplak en tandsteen tegen te gaan.

Hoe wen ik mijn kat aan tanden poetsen?

Zoals met alles dat nieuw is, moet uw kat stapsgewijs vertrouwd gemaakt worden met  tanden poetsen. Bovendien moet hij beloond worden bij elke positieve reactie. Kies een goed moment uit voor het poetsen, zoals net voor iets te eten geven. Uw kat zal het poetsen als iets prettigs gaan ervaren, als direct daarna een beloning (snoepje of spel) volgt. Eenmaal aangeleerd kan het poetsen op ieder moment van de dag.

Wanneer u het poetsen reeds als kitten aanleert, geldt: jong geleerd is oud gedaan! U kunt uw kat op schoot nemen tijdens het poetsen. Houdt  u er rekening mee dat het aanleren van het poetsen enige tijd zal duren. Op lange termijn zullen u en uw huisdier er echter veel baat bij hebben.

Wat heb ik nodig?

  • Vingerpoetsdoekje of borsteltje
  • Kattentandenborstel
  • Speciale tandpasta

(Gebruik beslist geen mensen-tandpasta; deze veroorzaakt maagklachten bij doorslikken.)

  • Rustige omgeving
  • Geduld!

Hoe poets ik op de juiste manier?

Stap 1  Oefen eerst met het optillen van de lippen en aanraken van de tanden. Ga pas verder als uw huisdier zich hier op zijn gemak bij voelt. Mocht uw kat dit als onprettig blijven ervaren, dan kunt u met de vingers over de buitenzijde van de wang wrijven, zodat het wangslijmvlies langs de tanden schuurt.
Stap 2 Als uw kat dit tot zover toegelaten heeft, begint het poetsen met het zachte vingerpoetsdoekje. Ga langzaam en zachtjes over de hoektanden en kiezen heen, liefst van achter naar voor.
Stap 3 Begin met het gebruiken van tandpasta: laat dit eerst van uw vingers of het poetsdoekje likken zodat uw kat aan de smaak kan wennen. Als u dit niet doet dan zal uw kat steeds proberen in het poetsdoekje te bijten.
Stap 4  Indien uw kat hieraan gewend is, kunt u de borstel gaan gebruiken: laat uw kat eerst wennen aan het prikken van de borstel door hem opnieuw de tandpasta er af te laten likken.
Stap 5 Nu begint het echte poetsen. Begin met de hoektanden aan weerszijden. Hier eenmaal aan gewend, dan volgen de bovenkiezen aan de buitenzijde. Het poetsen aan de binnenzijde van de kiezen en de snijtandjes is voor de gevorderde poetser.

Geef niet te snel op:

Elke stap kan een paar weken in beslag nemen, maar eenmaal gewend zal het bijdragen aan een frisse adem en het gezond blijven van het gebit van uw huisdier!

© 2016 - 2024 CAT-WALK.NL | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel